De nieuwste kwartaalcijfers uit de StroomOp Monitor tonen een voorzichtige verschuiving in gedwongen afzonderingen binnen de gesloten jeugdzorg. De cijfers van het eerste kwartaal van 2025 laten zien dat de maatregel minder vaak wordt ingezet. Ook duurt de afzondering meestal korter en is daardoor minder ingrijpend.
Meer vrijheid en aandachtvolle hulp
Het terugdringen van vrijheidsbeperkende maatregelen zoals gedwongen afzondering, maken deel uit van de bredere transformatie en kwaliteitsverbetering van de gesloten jeugdzorg. JeugdzorgPlus-aanbieders streven naar meer vrijheid, aandachtvolle en passende hulp voor jongeren met zeer complexe problemen. De StroomOp Monitor speelt hierin een centrale rol als hulpmiddel voor een lerend jeugdhulpstelsel, waarin gemeenten, onderwijs en hulpverleners samenwerken op basis van data en inzicht.
De StroomOp Monitor volgt de voortgang van de transformatie en kwaliteitsverbetering van de jeugdzorg op diverse thema’s, waaronder het gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen. Gedwongen afzondering, waarbij een jongere tijdelijk van anderen gescheiden wordt om verdere escalatie te voorkomen, is een van de zwaarste maatregelen en staat al langer ter discussie.
In de meest recente cijfers is te zien dat:
- het totaal aantal afzonderingen licht is afgenomen;
- jongeren minder vaak worden verplaatst naar een speciale afzonderruimte;
- het afzonderen vaker gebeurt op de eigen kamer, waarbij de deur minder vaak op slot gaat.
Samen leren van data
JeugdzorgPlus-aanbieders werken actief aan het beperken van vrijheidsbeperkende maatregelen. Door hun cijfers te delen via de StroomOp Monitor, kunnen organisaties van elkaar leren hoe afzondering zoveel mogelijk voorkomen kan worden. Elk kwartaal wordt bijgehouden hoe vaak afzondering plaatsvindt, op welke momenten van de dag en hoe lang deze duurt.
Naast de cijfers over afzondering zijn in het dashboard ook nieuwe gegevens toegevoegd over andere belangrijke thema’s binnen de kwaliteitsverbetering van gesloten jeugdzorg: ‘matching & plaatsing’ en ‘terugdringen van suïcide’.