StroomOP is een netwerk van jeugdhulp- en onderwijsprofessionals die streven naar eerdere, snellere en beter passende hulp voor jongeren en hun ouders. In een omgeving die liefdevol, stabiel en veilig is, en waar de hulp het liefst thuis geboden wordt. Samen werken we stroomopwaarts aan een lerend jeugdhulpstelsel. We zien en erkennen dat het beter kan. We leren, vernieuwen en verbeteren iedere dag met als belangrijkste doel om kinderen niet uit huis en/of gesloten te plaatsen. En om eerder in het leven van kinderen en gezinnen liefdevolle en de best passende zorg en onderwijs te bieden.
Om de hulp aan jongeren te verbeteren is in 2019 het actieplan Beste passende zorg voor kwetsbare jongeren ontwikkeld door veldpartijen (beroepsverenigingen, brancheverenigingen, Ministerie van VWS en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd). Hierin staat beschreven hoe de hulp, en ook het onderwijs, voor kwetsbare kinderen en gezinnen verbeterd moet worden. De StroomOP beweging is opgezet om het actieplan in de praktijk te brengen. Alles wat tot nu toe binnen StroomOP ontwikkeld en geleerd is, vind je hier op de website.
Het doel van de StroomOP Monitor is zicht te krijgen op de ontwikkelingen op de speerpunten van het actieplan. Met experts uit het veld zijn deze speerpunten vertaald naar indicatoren door middel van een Delphi-onderzoek. De ontwikkelingen op de speerpunten worden inzichtelijk gemaakt op dit StroomOP dashboard. Het dashboard toont cijfers vanuit zorgaanbieders, het CBS en het toeleidingssysteem (TLS). Daarnaast wordt ook de beleving van jongeren, ouders en professionals, die met het panel van de StroomOP app worden opgehaald, weergegeven op het StroomOP dashboard. Met al deze cijfers krijgen we niet alleen zicht op aantallen, maar juist ook op de ervaring en beleving van jongeren, ouders en professionals. Zo kunnen we samen met gemeenten, zorginstellingen, onderwijs, jongeren, ouders en professionals uit de jeugdhulp leren van de data en de duiding hiervan en de zorg verbeteren. Wil je meer informatie over de StroomOP Monitor, neem dan contact op via stroomopmonitor@amsterdamumc.nl.