Duiding van de cijfers: Stoppen met gedwongen afzonderen
Bij het betekenis geven aan de cijfermatige ontwikkelingen moet rekening worden gehouden met de volgende factoren en vragen:
- Registratie-effecten: door steeds beter met elkaar af te stemmen wat er wel en niet wordt geregistreerd kunnen cijfers veranderen. Niet door feitelijke veranderingen, maar door betere (of soms tijdelijk mindere) registratie.
- Aandacht voor het onderwerp: meer aandacht voor het onderwerp heeft effect op de registratie en kan samengaan met veranderingen in cijfers. De Veldnormen terugdringen vrijheidsbeperkende maatregelen (2022) heeft bijvoorbeeld gezorgd voor veel aandacht voor het onderwerp.
- Veranderingen in de zorg(capaciteit): wat zijn gevolgen voor vermindering van capaciteit voor de doelgroep die wel verblijft in de jeugdzorgplus?
- Zijn de gemiddelde veranderingen herkenbaar voor alle aanbieders van jeugdzorgplus of hangen de gemiddelden samen met veranderingen bij een deel van de aanbieders?
De registratie van de tijdsduur van de gedwongen afzonderingen moet nog verbeterd worden en is nu nog niet altijd even betrouwbaar. Het gebeurt soms dat één afzondering in een kwartaal veel langer duurt (bijv. 12 uur) dan de resterende afzonderingen in dat kwartaal (bijv. 1 uur). Het gemiddelde is gevoelig voor dit soort uitschieters. Daarnaast is niet bij alle afzonderingen, die geregistreerd zijn, de tijdsduur geregistreerd.
Cijfermatige ontwikkelingen zijn dus niet zomaar op een eenduidige manier te interpreteren. Daarvoor is de dialoog nodig met aanbieders, jongeren en hun naasten, om zo betekenis te geven aan de cijfers. Deze stappen gaan in de volgende fase van de StroomOP Monitor genomen worden, waarbij de cijfers input geven voor de dialoog. Met in de volgende cijfermatige update van de StroomOP Monitor ook cijfers over alle vrijheidsbeperkende maatregelen dan alleen de gedwongen afzonderingen.