Duiding van de cijfers: Verminderen van vrijheidsbeperkende maatregelen
Bij het betekenis geven aan de cijfermatige ontwikkelingen m.b.t. verminderen van vrijheidsbeperking, moet rekening worden gehouden met de volgende factoren en vragen:
- Registratie-effecten: verandering van cijfers kan komen door aanpassingen in de manier van registreren, zoals steeds betere of andere afspraken over wat er wel en niet geregistreerd wordt, of soms tijdelijk minder registratie, zonder dat de situatie zelf verandert.
- Aandacht: meer aandacht voor het onderwerp kan invloed hebben op de registratie en de cijfers.
- Veranderingen in zorg(capaciteit): er kunnen veranderingen gaande zijn die impact hebben op de jongeren die in JeugdzorgPlus verblijven en de medewerkers. Een voorbeeld daarvan is de dalende zorgcapaciteit.
- Gemiddelde cijfers en veranderingen: het is belangrijk om na te gaan of deze herkenbaar zijn voor alle aanbieders of dat ze samenhangen met veranderingen bij een deel van hen.
De registratie van de tijdsduur van de gedwongen afzonderingen is door de tijd heen verbeterd, maar nog niet bij alle organisaties even betrouwbaar. Ook wordt nog niet bij alle afzonderingen de tijdsduur geregistreerd. Verder gebeurt het soms dat één afzondering in een kwartaal veel langer duurt (bijv. 12 uur) dan de resterende afzonderingen in dat kwartaal (bijv. 1 uur). Het gemiddelde is gevoelig voor dit soort uitschieters.
Cijfermatige ontwikkelingen zijn dus niet zomaar op een eenduidige manier te interpreteren. Daarvoor is de dialoog nodig met aanbieders, jongeren en hun naasten, om zo betekenis te geven aan de cijfers. Publicatie van de cijfers ondersteunt deze dialoog en is noodzakelijk voor het verrijken van de kennis over terugdringen van vrijheidsbeperking.