Per 2025 moet alle gesloten jeugdzorg kleinschalig vormgegeven worden. De best passende zorg voor kwetsbare jongeren in de residentiële jeugdhulp bestaat uit persoonsgerichte zorg, waarin relationeel werken de basis vormt. Afgelopen jaar hebben professionals van verschillende zorginstellingen en onderzoekers, verbonden aan het Consortium 'Kleinschaligheid in de Jeugdhulp', nagedacht over hoe relationeel werken vormgegeven kan worden in kleinschalige voorzieningen. Wat dat vraagt van medewerkers, maar ook welke randvoorwaarden nodig zijn van de organisaties om daarin te ondersteunen. Met het opschrijven van de opgedane inzichten ronden de deelnemers een leercyclus af, die kan worden benut in onderzoek en in het dagelijks werk in kleinschalig verblijf. Hiermee is deze paper een onderdeel van het leren en ontwikkelen van kleinschalige groepen.
Wat is relationeel werken?
Relationeel werken is het opbouwen van een stabiele vertrouwensrelatie tussen een zorgverlener en een jeugdige. Kleinschalige groepen van maximaal 6 jongeren helpen om dat beter mogelijk te maken. Relationeel werken met kinderen betekent allereerst het kind zien voor wie het is, voorbij het gedrag en ingewikkelde omstandigheden. Het vraagt oprechtheid in het contact en dat gaat ook over eenvoudige, dagelijkse interacties, de verzorging en het opvoeden. Hierbij staat ‘zo thuis mogelijk opgroeien’ centraal.
Een belangrijke boodschap in de paper, is dat de omslag naar relationeel werken niet alleen bij de zorgverleners op de groep ligt, maar begint bij de organisatiecultuur.
Klik hier om verder te lezen in de position paper.