Verminderen van vrijheidsbeperking. Hoe meten we dit?
Voor de StroomOP Monitor worden objectieve data verzameld bij aanbieders van JeugdzorgPlus en gecombineerd met data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Toeleidingssysteem van de JeugdzorgPlus (TLS). Daarnaast worden de ervaringen van jongeren, ouders en professionals uit het StroomOP panel toegevoegd. Want om de ontwikkelingen echt goed te begrijpen, is de beleving van de mensen om wie het gaat onmisbaar. Kwantitatieve data geven een beeld van wat er op hoofdlijnen gebeurt, de belevingsdata helpen deze data te duiden en de context te begrijpen. Waar de data nu nog gaan over JeugdzorgPlus, is de ambitie om data over de gehele jeugdhulp te gaan opnemen in de StroomOP Monitor.
Om gedwongen afzonderen, en de inzet van vrijheidsbeperkende maatregelen breed, op een eenduidige manier te monitoren, zijn de instellingen voor JeugdzorgPlus samen met wetenschappers en ervaringsdeskundigen gekomen tot uniforme definities. Wil je hier meer over weten, kijk dan in de handleiding
De data in de percentagemeters zijn afkomstig uit het laatste rapport van het landelijk project 'Ik laat je niet alleen'. In het landelijke project 'Ik laat je niet alleen' is de praktijk van het stoppen met gedwongen afzonderen in de JeugdzorgPlus onderzocht. Er is nauw samengewerkt met professionals en jongeren van JeugdzorgPlus-instellingen en ervaringsdeskundigen om de randvoorwaarden te onderzoeken waaronder de inzet van vrijheidsbeperkende maatregelen duurzaam kan worden teruggebracht. Meer informatie, zie Ik laat je niet alleen.